woensdag 6 november 2013

Tutorial poppenluier met gratis patroon

Dit patroon is een poppenluier voor een pop van ongeveer 30 cm. Zoals bijvoorbeeld My Little Baby Born. Voor een grotere pop zoals de Baby Born of de (ik ben fan!) borstvoedingspop kun je het patroon op schalen, bijvoorbeeld door de afbeelding te kopiëren naar Word.

Voor de buitenstof gebruik ik liefst tricot, katoen kan ook. Voor de binnenstof gebruik ik meestal fleece of badstof. Eventueel kun je een paspelband toevoegen, ik zal dat binnenkort eens proberen. Post hieronder gerust een link naar jullie eigen variant. Voor de sluiting gebruik ik klittenband/velcro.

 

 
Het hokje op het patroon is 1x1 cm en dat zou in de uitgeprinte versie ook het geval moeten zijn. Zo niet, check even de instelling van de printer.
Naadwaarde is niet inbegrepen. Knip rondom 1 cm naadwaarde bij. Stikken doe je met een rechte steek op een naaivoetje van de kant.
 
Het patroon gaat uit van een stof zonder boven- of onderkant. Mocht je een stof gebruiken met een print erop (zoals in de tutorial), dan dien je het patroon voor de buitenstof eerst ter hoogte van het kruis door midden te knippen. Het MA én het MV teken komen dan beiden bovenaan de stofvouw te liggen.
Vervolgens stik je deze twee delen weer aan elkaar door de goede kanten op elkaar te leggen en het kruis te stikken. Nu heb je weer één deel buitenstof. Strijk de naad open.
 
Nu leg je de buitenstof op de binnenstof, goede kanten op elkaar en stik rondom. Laat een keergat open van ongeveer 7 cm.
Knip vervolgens de hoekjes op 2-3 mm van het stiksel af en knip de rondingen op enkele plekken in.

 
Keer daarna de poppenluier door het keergat. Duw alle hoekjes (8) voorzichtig uit met een stompe breinaald of potlood. Niet te hard duwen!
Daarna het keergat met de hand onzichtbaar dichtstikken of rondom doorstikken.
 
Op de gestippelde veldjes in het patroon komen de stukjes klittenband. Op het buikdeel (MV) komt het pluisdeel en op de uiteinden (MA) komen de haakjesdelen. Gebruik voor het vastzetten een onderdraad welke kleurt met de onderliggende stof. Eventueel kun je nog een label toevoegen.


Nu de pop de luier draagt is goed te zien dat aan de voorkant én aan de achterkant de meisjes op de print rechtop staan.


En zo vormt dit toch een prachtig presentje voor een poppenmoedertje?
 


1 opmerking:

Misstraaitoenaai zei

Super! Die testen we morgen eens uit