dinsdag 11 juni 2013

Starterspakket


Starterspakket

Als beginnende naaister gaat het je wellicht duizelen wanneer je een patroonblad openvouwt.
Alle lijntjes, kleurtjes, maten…hoe gaat dat ooit een werkbaar patroon worden?

Voor de naaisters is dit een leuk starters project. Een verschoonmatje, recht toe recht aan, en twee slabjes.
Het verschoonmatje op de foto heeft de ene kant van katoen en de andere kant van tricot, daartussen zit een stukje fiberfill.
Op zich is het een eenvoudig werkje, maar vanwege het gebruik van twee soorten stof loop je de kans om twee bekende foutjes te maken. Gelukkig ben je nu deze blog aan het lezen en behoed ik u daarvoor.

Ten eerste hebben beide stoffen een andere manier van krimpen. Een reeds gemaakt verschoonmatje gaat dus op zijn zachtst gezegd kromtrekken na de eerste wasbeurt. Belangrijk dus om beide stofjes eerst op minstens 30 graden te wassen.

Ten tweede hebben beide stoffen een andere rek. Tijdens het naaien loopt het katoen soepel onder de naald door en de tricot blijft achter…heel erg achter…centimeters achter. Met een effen stof zoals hier maakt dat niet veel uit, maar wanneer je een tricot met print gebruikt is het echt geen potje.
Oplossing zou kunnen zijn om een boventransport te gebruiken, zoals een Pfaff. Die heb ik staan maar het is geen 100% garantie op gelijk lopen. Beter is daarom om stoffen met eenzelfde rekbaarheid te kiezen.

 De slabjes zijn aan de ene kant van katoen en de andere kant van tafelzeil, allebei geen tot nauwelijks rek. Van scheef lopen is geen sprake. Daarom een goed project om te oefenen met biaisband. Nadeel van tafelzeil is dat een gaatje een gaatje blijft, uithalen is dus geen optie.
Om op safe te spelen zou je daarom de ene kant van katoen en de andere kant van badstof kunnen maken. Net zo wasbaar en niemand die het stiksels ziet zitten in het badstof.
Overigens wanneer er een bakje yoghurt overheen gesmeerd zit, zal er niemand meer naar de afwerking kijken.

 En zo maak je op een luie zondag een starterpakket voor een zwangere vriendin!

 

 
Patroon komt hier vandaan
Stoffen, fiberfill en biaisband komen van De Stoffenkraam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten